Yüksek Riskli Gebe Takiplerinin Mobil Çözümler ile Desteklenmesi

Gönderen İl: Düzce

Uygulama Adı: “Yüksek Riskli Gebe Takiplerinin Mobil Çözümler ile Desteklenmesi”  Projesi

Sağlık Tesisi Adı: İl Sağlık Müdürlüğü

Neden İhtiyaç DuyulduHasta odaklı bakımın temel alındığı günümüzde sağlık hizmetlerinde verimliliği artırmak üzere bilişim sistemlerinden daha fazla yararlanılması gerekmektedir. Bu alanda geliştirilen uygulamalar ile hastaların hastanede aldıkları tedaviden sonra evde uzaktan sağlıklarının izlenmesi ile ilgili olanaklar giderek artmaktadır.

Bu kapsamda Düzce ilinde Bakanlığımıza bağlı Düzce Atatürk Devlet Hastanesi ve Düzce Akçakoca Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran eklampsi, preeklampsi, gestasyonel diyabet riski taşıyan ve hekim tarafından evde izlemleri uygun görülen gebelerin akıllı telefon uygulaması aracılığı ile evde sağlıklarını izlemelerine olanak tanıyan ve daha ileri bir değerlendirme için hastaneye gitmeleri gerektiğinde onları uyaran mobil bir uygulamanın geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) 2021 Mart-Nisan Teknik Destek kapsamında alınan danışmanlık hizmeti ile “Yüksek Riskli Gebe İzleme Modülü” otomasyon programı oluşturulmuştur.

Projenin saha uygulamaları aşamasında anne-bebek ölümlerinin önüne geçmek, anne adaylarının daha sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmelerini sağlamak, yüksek riskli gebelik geçiren anne adaylarının ev ortamında gebelikleri süresince yakından izlenebilmesi, sağlık profesyonellerince takip edilmesi, gerekli durumlarda müdahale ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla sağlık tesisi ayrımı yapılmaksızın tüm yüksek riskli gebeler kapsama dahil edilerek uygulama il geneline yaygınlaştırılmıştır.

Hangi Alanda Uygulandı : Düzce İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekip ile Düzce Atatürk Devlet Hastanesi, Düzce Akçakoca Devlet Hastanesi ve sağlık tesisleri Kadın Doğum Poliklinikleri

Ne zaman uygulandı/ Sürekli mi? : Mart 2022- Sürekli

Nasıl Uygulandı:Program gebe işlemleri ve sağlık profesyonelleri işlemleri olmak üzere 2 modül olarak tasarlanarak uygulamaya geçirilmiştir. Öncelikle sağlık tesislerine başvuran gebeler sağlık profesyonellerimizce takip edilmekte, yüksek risk taşıyan ve evde izlemi uygun görülen anne adayları ile İl Sağlık Müdürlüğümüzce oluşturulan ekipler irtibata geçmektedir. Hedef grupta yer aldığı belirlenen gebelere eğitimler verilerek kayıtları oluşturulmakta ve mobil uygulama ile takiplerine başlanmaktadır. Bu uygulamada tansiyon, nabız, şeker ölçümü, kilo takibi, acil durum butonu, gebelik takibine ilişki gerekli bazı sorular, gebelik haftasına ilişkin hatırlatmalar, gebelik sürecine ilişkin bilgilendirici notlar, uzaktan gebe okulu eğitimlerine erişim yer almaktadır. Gebelerin cep telefonlarına girdikleri veriler ve sorulara verdikleri cevaplar sağlık profesyonellerince anlık olarak değerlendirilerek, anne adaylarına destek sağlanmaktadır.

Gebelerimizin gerekli durumlarda hastanelerimizde bulunan yüksek riskli gebe polikliniklerinde muayeneleri gerçekleştirilmekte, telefon irtibatı kurulması gerekenlerle telefon irtibatı kurularak müdahale sağlanmaktadır. Gebelerimiz anne dostu hastane, gebe okulu ve anne oteli hizmeti uygulamaları ile de desteklenmektedir.

Kim tarafından uygulanabilir: İl Sağlık Müdürlükleri ve Kadın Doğum Polikliniği bulunan tüm hastaneler

Ne İşe Yaradı: Düzce İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde uygulanan mobil yazılımı ilk etapta yüksek riskli 100 anne adayının cep telefonuna yüklenmiştir. Uygulamayı aktif olarak 45 anne adayı kullanırken 5 gebe sağlıklı doğum yaparak bebeklerine kavuşmuştur. Yapılan görüşmelerde gebelerden olumlu geri bildirim alınmıştır.

Uygulamada Karşılaşılan Problemler: İOS telefon uygulamaları bütçe imkanları ile karşılanamadığından entegrasyon yapılamamıştır.

Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: Yüksek riskli gebe bilgilerinin sahadan doğru ve eksiksiz olarak bildirimi tüm gebelerin hizmetten yararlanmasını sağlayacaktır.

Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz: Tümünde uygulanabilir ve yaygınlaştırılabilir.
Yayınlanma Tarihi: 1 Eylül 2022

• Düzce GİM 1