Gönderen İl: Burdur
Uygulama Adı: Yaşlı Dostu Hastane
Sağlık Tesisi Adı: Tüm 2. Basamak Sağlık Tesisleri ve Burdur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
Neden İhtiyaç Duyuldu: 65 yaş ve üzeri nüfus 2020 yılında Türkiye’de % 9,5 iken (TUİK, 2020), Burdur İl Ortalaması % 15,81 ile Türkiye ortalamasının üzerinde yer almaktadır. 65 yaş ve üstü hastaların, sağlık kurumlarımızdan aldıkları hizmetin kolaylaştırılması, fiziksel koşulların yaşlıların güvenliğini artıracak şekilde standartlara uygun olarak düzenlenmesi ve daha güvenilir bir ortam sağlanması amacı ile Burdur, Bucak, Gölhisar, Yeşilova, Burdur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde “Yaşlı Dostu Hastane” konulu çalışma uygulamaya başlanmıştır.
Hangi Alanda Uygulandı: Otopark, poliklinik, bekleme alanları, acil servis, yataklı servisler
Ne Zaman Uygulandı/ Sürekli Mi? Ekim 2021 de uygulamaya başlandı, sürekli bir uygulama.
Nasıl Uygulandı: İlimizdeki yaşlı nüfus yoğunluğu göz önüne alınarak planlamalar yapıldı, sağlık tesislerimize başvuran 65 yaş ve üzeri ihtiyacı olan hastalar yerinde gözlemlenerek karşılaştığı problemler tespit edildi, bu problemlere yönelik stratejiler geliştirildi, geliştirilen stratejiler uygulamaya koyuldu ve aynı zamanda personelimizin de içselleştirmesi için eğitim bilgilendirme v.b çalışmalar yapılmaya başlandı.
*Otoparklarda yaşlı ve engelli vatandaşların rahat ulaşabileceği alana çağrı zili yapıldı. (Çağrı zili hasta karşılama ve yönlendirme personelini alana yönlendirmektedir.)
*“Yaşlı Danışma Masası” ile “Yaşlı Destek Birimi” kuruldu. (Gelen yaşlı hasta Yaşlı Destek Birimine yönlendirilmektedir.)
*Yaşlı Destek Biriminde sağlık çalışanı bulunmaktadır. Gelen yaşlı hastanın kayıt işlemleri yapılır, muayene planlaması yapılır ve gerekli randevuları oluşturularak muayene işlemlerine refakat eder, gerekli olan kan tahlilleri, ANT vb işlemleri birebir aynı birimde alarak yaşlı hastanın hastane sirkülasyonundan etkilenmemesi sağlanır.
*Yaşlılar için ayrı bekleme alanları bulunur.
*Radyoloji tetkikler karşılama yönlendirme personeli tarafından refakat edilir.
*Acil servis muayenelerinde kendilerine ayrılmış alanda yaşlı hasta muayeneleri yapılır.
*Acil servis ve poliklinikten yatışı uygun görülen yaşlı hastalarımıza servise kadar karşılama yönlendirme personeli tarafından refakat edilir.
*Servislere yatışı yapılan yaşlı hastalar, özel dizayn edilmiş odalarda kalır.
*Hastanede işlemleri tamamlanan hastalar personel eşliğinde araçlarına kadar refakat edilir.
Kim Tarafından Uygulanabilir: Tüm hastane çalışanları.
Ne İşe Yaradı: Uygulama ile hasta/ çalışan memnuniyeti ve güvenliği, insan kaynağının etkin kullanımı, verimli zaman yönetimi konularında verimlilik ve etkililik sağlandı. Ayrıca fiziki alanlar daha etkin kullanıldı.
Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Uygulamanın planlanması ve uygulama safhasında problemle karşılaşılmadı.
Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: 65 yaş ve üzeri sağlık hizmeti alan yaşlı vatandaşlar ile bir araya gelip veya gözlemleyip, sağlık tesisi içerisinde hizmet alırken yaşadıkları problemlerin yerinde tespit edilmelidir. İhtiyacı olan yaşlı hastalara, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile iletişime geçilmesi yönünde yardımcı olunması.
Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz: Örnek uygulama tüm sağlık tesisleri için uygulanabilir özelliktedir. Yaşlı hastalar için düzenlenen tüm hizmetlerden engelli hastalarda yararlanabilmektedir.
Yayınlanma Tarihi: 25.01.2022