Hasta/ Hasta Yakınlarına Sağlık Hizmetinde Bütünsellik

Gönderen İl: Bursa

Uygulama Adı: Hasta/ Hasta Yakınlarına Sağlık Hizmetinde Bütünsellik
Sağlık Tesisi Adı: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Neden İhtiyaç Duyuldu:  Mutfak Hizmeti, hasta ve hasta yakınına gelen öğün yemeklerinin zamanında tüketilememesi sonucu yemeklerin soğuması ve sık beslenme ihtiyacı duyan bebek ve çocuklar için uygun ısıda besin hazırlanması ve temininde ihtiyaç duyulmuştur. Çamaşır yıkama ve kurutma hizmeti, uzun süre hastanede yatan ve hastasını bırakıp evine gidemeyen hasta ve hasta yakınlarının olması nedeniyle ihtiyaç duyuldu
Hangi Alanda Uygulandı (Polk, Servis, Acil, Ameliyathane, Lab, vb.,):  Mutfak Hizmeti, Sağlık tesisinin yataklı çocuk kliniklerinde uygulandı. Çamaşır yıkama ve kurutma hizmeti, tüm yataklı servislerde uygulandı.
Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: Mutfak Hizmeti, 2013  yılında uygulanmaya başlandı ve kullanılmaya devam ediliyor. Çamaşır yıkama ve kurutma hizmeti, 2018 yılında uygulanmaya başlandı ve kullanılmaya devam ediliyor.
Nasıl Uygulandı: Mutfak Hizmeti Çocuk klinikleri ve anne yanında bebek olan kadın doğum kliniklerinde besin hazırlama mutfakları oluşturuldu. Mutfak içerisinde sıcak su temini için kazan, besinleri uygun ısıda tüketmek için mikrodalga fırını ve yıkama işlemi için bulaşık makinesi konuldu. Hasta yakınları kliniğe kabullerinde sağlık çalışanları tarafından mutfak hizmeti hakkında bilgilendirildi.
Çamaşır yıkama ve kurutma hizmeti, Kliniklerde temiz odalara çamaşır makinesi ve kurutma makinesi kuruldu. Hasta ve hasta yakınları kliniğe kabullerinde sağlık çalışanları tarafından çamaşır yıkama ve kurutma hizmeti hakkında bilgilendirildi. Uzun süre hastanede yatan ve hastasını bırakıp evine gidemeyen hasta ve hasta yakınlarının çamaşırlarının yıkanması ve kurutulması sağlandı.
Kim tarafından uygulanabilir: Çocuk klinikleri ve anne yanında bebek olan kadın doğum kliniklerinde hasta yakınlarına mutfak hizmeti uygulanabilir. Çamaşır yıkama ve kurutma hizmetide tüm yatan hasta ve yakınlarına uygulanabilir.
Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): Mutfak Hizmeti, Hasta ve hasta yakınlara besin hazırlamada ve beslenmede kolaylık oldu. Hasta memnuniyeti arttı. Hastane dışından besin hazırlama ve beslenme için talep oluşmadı. Çamaşır yıkama ve kurutma hizmeti, Hasta ve hasta yakınlara çamaşır yıkama ve kurutma hizmeti sunularak ihtiyaçları giderildi. Hasta ve hasta yakını memnuniyeti arttı. Hasta yakınlarından yıkama işlemi için hastane dışına çıkma talebi oluşmadı
Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Problem yaşanmadı.
Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: Mutfak hizmeti klinikler yakın ve kolay ulaşılabilir yere konumlandırılabilir. Hastanede uzun süre yatan hasta ve hasta yakınları için çamaşır yıkama önemli bir sorun haline gelebiliyor. Bu anlamda sunulan güzel bir uygulama.
Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz( Genel Hast., ADSM, Dal Hast. Entegre): Sağlık kuruluşlarında yataklı anne çocuk kliniklerinde uygulanabilir.