Siz Evde Kalın Biz Bilgiyi Hareketlendirelim

Gönderen İl: Adana

Uygulama Adı:  ''Siz Evde Kalın Biz Bilgiyi Hareketlendirelim''

Sağlık Tesisi Adı: Seyhan Devlet Hastanesi

Neden İhtiyaç Duyuldu: Pandemi sürecinde sigara bırakma polikliniğine ulaşım kısıtlılıklarının oluşturduğu problemi ortadan kaldırmak. Amacımız; her hastanın tütün kullanım durumu  mutlaka dökümante edilmeli ve her hasta mutlaka bırakma için motive edilmelidir mantalitesiyle pandemi döneminde hastanemizde yatarak yada ayaktan tedavi alan   COVİD-19 olası/kesin tanılı hastalara telefon ile ulaşılarak sigara içme durumları sorgulanıp  ihtiyaç dahilinde danışmanlık hizmetini sunmaktır.

Hangi Alanda Uygulandı (Polk, Servis, Acil, Ameliyathane, Lab, vb.,): Poliklinik

Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: Nisan  2020 / sürekli

Nasıl Uygulandı: Hedef kitlemiz; olası/kesin COVİD-19 tanılı hastalardan sigara içen ve bırakmak isteyenler, sigara içen  şu anda bırakmak istemeyenler ve sigarayı henüz bırakmış olanlarları kapsayacaktır. Bırakma denemesi konusunda istekli hastalarda  5A; ( ASK (SOR), ADVISE (ÖNER), ASSESS (DEĞERLENDİR), ASSIST (ÖNDERLİK ET), ARRANGE (İZLE)) bırakma konusunda isteksiz olan hastalara da 5R; (RELEVANCE (İLİŞKİ),  RISKS (RİSKLER), REWARDS (ÖDÜLLER), ROADBLOCKS (ENGELLER),REPETETION (TEKRAR)) stratejileri uygulandı.

Kim tarafından uygulanabilir: Sigara Bırakma Polikliniği

Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): Salgın yeni olması sebebiyle olası/kesin COVİD-19 tanılı hastalarının sigara içme durumu ile ilgili bilgi boşluğu bulunmaktadır. Bu çalışma ile sigara kullanımının hastalık seyri ile olan ilişkisini belirlemek, izolasyon nedeni ile poliklinik hizmetlerine erişim kısıtlamalarının  fırsata dönüştürülerek sigarayı bırakmaları kazanımdır. Sigara içmeyi bırakmada sağlık, sosyal, ekonomik, çevresel pek çok kazanımı öngörülebilmektedir.

Yukarıda belirtilen kazanımlara ulaşmak için Mart 2020 - Mart2021 tarihleri arasında 624 hasta bilgilerine ulaşılarak 220 (%35.3)  hasta ve yakınları ile iletişim kurulmuştur.  %40.9’u (n=90) kadın, %59.1’i (n=130) erkektir.  220 hastadan %2.7’si bebek olup, %47.7’si (n=105) sigara içmeyen, %18.6’sı (n=41) aktif sigara içicisi ve %30.9’u (n=68) eski sigara kullanıcısı olduğunu bildirmiştir. Görüşmeler 1.3.6 ve 9. ‘uncu ayları takiben yapılarak; eski sigara kullanıcılarına motivasyonel destek sağlanarak sigara bırakma sürecini sürdürmeleri sağlanmıştır. Aynı zamanda aktif sigara içen 41 kişiye danışmanlık hizmeti verilmiş ve bunlardan  dokuzuncu ayda sigara bırakma başarısı %56.1 (n=23) olarak tespit edilmiştir.  Hiç sigara içmeyenlere ise kazanımlarından bahsedilerek motive edilmiştir.

Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Sigara bırakma danışmanlık hizmetini almaya istekli olmama.

Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: Her hastane kendi bakım yönetim algotitmasını oluşturabilir.

Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz( Genel Hast., ADSM, Dal Hast. Entegre): Sigara bırakma polikliniği çalışanlarından "Tütün Kontrolü ve Sigara Bırakma Yardımı Kursu" sertifikası olan kişiler tarafından yürütülmesi sigara bırakma başarısını arttıracaktır.

  • IMG-20210330-WA0013.jpg
  • IMG-20210330-WA0022.jpg
  • IMG-20210330-WA0019.jpg