Terapötik Oyuncaklar Projesi


Gönderen İl: Şanlıurfa

Uygulama Adı: Terapötik Oyuncaklar Projesi

Sağlık Tesisi Adı: Akçakale Devlet Hastanesi

Neden İhtiyaç Duyuldu: Hastaneler, neredeyse her yaş grubundaki insanlar için ürkütücü, korkutucu ve kaygı yaratan bir yer olabiliyor. Söz konusu çocuklar olduğu zaman durum çok daha farklı bir boyut almaktadır.Çocuğun psikolojik ve ruhsal durumu bütüncül bir hemşirelik bakımı için olmazsa olmazdır.Verilen tedavi ve bakımın yanında hasta çocuklarımızın ruhsal sağlığını korumaya yönelik, onların oyun ihtiyacını karşılamaya yönelik ve aşağıda saydığımız sebeplerden dolayı terapotik oyuncaklar projesini yapmaya karar verdik.

Amacımız çocuk hastalarda;

-terapotik oyuncaklarla verilen primer hemşirelik bakımını güçlendirmek

-çocuklar için hastaneye yatmayla birlikte yaşadıkları anksiyete, korku, ağrı gibi olumsuz duyguları en aza indirmek,

-hastaneye yatan çocuklarda hastaneye yatış ile ilgili travmayı azaltmak,

-hastaneye yatış sürecine uyum sağlatmak

-güven hissi kazandırmak

-çocuğa seçim yapma olanağı tanıyarak kontrol hissini arttırmak ve durumla baş etmeleri kolaylaştırmak

-uygulanacak tedavi ve işlemlere karşı çocuğun duygularını ve yanlış anladığı noktaları değerlendirmek,

-çocuğa olumlu bir baş etme metodu geliştirmek

Kliniklerdeki hemşirelerimizin verdiği destekle boş zamanlarımızda atıl ve temiz malzemelerle bu çalışmayı yaptık.

Hangi Alanda Uygulandı (Polk, Servis, Acil, Ameliyathane, Lab, vb,):Çocuk Servisi

Ne zaman uygulandı/ Sürekli mi? Aralık-2019’dan beri uygulama süreklilik arz etmektedir.

Nasıl Uygulandı: Özellikle çocuk servis hemşirelerimizin yaratıcılığı ile çocukların ilgilerini çekecek renk ve materyallerden hazırlanan projede oyun çağı çocuğunun ilgisini çekecek karmaşık olmayan çeşitli oyuncaklar yapıldı. Tüm oyuncaklar çocuklara gösterilebilir bir şekilde servis koridorlarındaki dolaplarda yer almaktadır.

Kim tarafından uygulanabilir: Yapılan bu proje tüm hastanelerde iyi uygulama örneği olarak kullanabilmekle birlikte, maliyet açısından oldukça ucuzdur.Hastanede yatan yalnızca yatan hasta tedavi ve bakımı değil sağlığı geliştirici ve rehabilite edici özelliklerinde ortaya konulduğu bir projedir.

Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): Hem yatan medikal tedavi alan  hasta çocuklarda ağlama, korku ve anksiyetelerinin azaldığı , hem de pre-operatif dönemdeki çocuk cerrahi hastalarında ameliyat stresinin azaldığı, post-operatif dönemde de  ağrı şiddetini düşürdüğü non farmakolojik yöntem olarak kolayca kullanabildiği , hastaneye yatış sürecine daha kolay uyum sağladıkları ve güven hissi kazandıkları görülmüştür.

Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Uygulamamızın sürdürülebilir olması,tamamen yaratıcılığı kullanarak oyun çağı grubundaki çocukların ilgisini çekerek  hastanede kullanılan  birtakım malzemelerden yapılması nedeniyle uygulamada herhangi bir problem ile karşılaşılmamıştır.

Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: Bu uygulamayı yaparken en önemli şey terapotik oyuncak yapan kişilerin tamamen yaratıcılıklarını kullanarak ortaya farklı ilgi çekici, çocuklara zarar vermeyen,onların duygularını ifade etmesine olanak sağlayan fizyolojik olarak da fayda sağlayan (Örneğin; akciğerlerin

kapasitesini arttırmak için balon şişirmek)  ve dikkati başka yöne çekici oyuncaklar yapmasıdır.

Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz( Genel Hast., ADSM, Dal Hast. Entegre): Tüm sağlık tesislerinde uygulanabilir. Düşünüldüğü zaman çocuklarda diş hekimi korkusunu bile yenmeye faydası olabilir. O yüzden sadece yataklı tedavi hizmeti alan yerlerde değil halk sağlığı, ADSM, Entegre hastanelerde de kullanabilir.


  • thumbnail_IMG_7987.jpg
  • thumbnail_IMG_7988.jpg
  • thumbnail_IMG_7989.jpg
  • thumbnail_IMG_7982.jpg