Bebekler İçin Güvenli Radyoloji Çekim Standı

Gönderen İl: Bursa

Uygulama Adı: Bebekler İçin Güvenli Radyoloji Çekim Standı

Sağlık Tesisi Adı: İnegöl Devlet Hastanesi

Neden İhtiyaç Duyuldu: Röntgen çekimi sırasında bebeklerin hareket etmesinden dolayı röntgen çekiminin tekrarlanmasını, bu sırada bebeğin hareket etmemesi için onu sabit tutmaya çalışan kişinin ve bebeğin de tekrar X-ray ışını almasını önlemek için bu çalışmaya ihtiyaç duyuldu.

Hangi Alanda Uygulandı (Polk, Servis, Acil, Ameliyathane, Lab, vb.,): Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde

Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: 2020 yılı mart ayından beri kullanılıyor.

Nasıl Uygulandı: Yenidoğan yoğun bakım sorumlu hemşiresi tarafından bebeğin röntgen çekimi sırasında sabit kalmasını sağlayacak çekim standı tasarlandı. Bebek güvenli radyoloji çekim standının kanguru minderleri arasına konularak baş-boyun destek yastığına yatırıldı. Sabitleyici baş, omuz, kalça kemerleri kullanıldı. Gonad koruyucu kullanıldı. Çekim bittikten sonra güvenli radyoloji çekim standının kılıfı yıkandı. Her bebekte temiz kılıf kullanıldı.

Kim tarafından uygulanabilir: Tüm yenidoğan yoğun bakım üniteleri ve çocuk kliniklerinde uygulanabilir.

Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): Röntgen çekiminde hasta ve çalışan güvenliği sağlandı.

Uygulama Öncesi: Röntgen çekim esnasında bebekler tutulmaz ise hareket edebiliyor ve çekimin tekrarlanması gerekebiliyor. Bebeklere pozisyon vermek için hemşirelerin çekim esnasında bebeği tutması gerekmektedir. Hem bebekler hem de hemşireler bebeğin hareketinden dolayı tekrarlanan çekimlerde tekrar radyasyona maruz kalıyordu.

Uygulama sonrası: Güvenli radyoloji çekim standı hemşireler yerine bebeği sabitliyor ve bebek hareket etmemiş oluyor. Bu nedenle tekrarlanan röntgen çekimleri azalıyor. Ayrıca güvenli radyoloji çekim standının üzerinde bulunan gonad koruyucu sabit olduğu için çekim sırasında kullanılması unutulmuyor ve bebeğin üreme organlarını radyasyona karşı koruyor.

Uygulamada Karşılaşılan Problemler: İlk defa oluşturulurken düşük bir maliyeti oluyor.

Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: Tasarımın kılıfının dikilmesi sırasında titiz davranılmalı, seçilen kumaş bebeğin rahat edebileceği yumuşak bir kumaş olmalı. Standın kenarları bebeğe ve çalışana zarar vermemesi için sivri değil oval olmalıdır. Tasarımın kılıfı gonad koruyucu gerektiğinde çıkabilecek ve yerine yenisi takılabilecek şekilde dikilmelidir. Ürünün patenti yenidoğan yoğun bakım sorumlu hemşiresi tarafından alınmıştır.

Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz (Genel Hast., ADSM, Dal Hast. Entegre): Genel hastanelerde ve çocuk hastanelerinde uygulanabilir.

  • 33.png
  • 22.jpg
  • 1.png