Sağlık Tesislerinde Temizlik Faaliyetlerinin İzlenebilirliğinin Sağlanması

Gönderen İl: Düzce

Uygulama Adı: Sağlık Tesislerinde Temizlik Faaliyetlerinin İzlenebilirliğinin Sağlanması

Sağlık Tesisi Adı: İl Sağlık Müdürlüğü (Düzce Atatürk Devlet Hastanesi)

Neden İhtiyaç Duyuldu: Sağlık tesislerinde tedavi hizmetleri yanında sunulan otelcilik hizmetleri her geçen gün gelişen teknolojilere ve hasta beklentilerine göre sağlık otelciliği hizmetlerini daha iyi sunmak, hasta, hasta yakını ve personel memnuniyetini artırma gerekliliğini oluşturmuştur. Bu amaçla Düzce İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Düzce Atatürk Devlet Hastanesinde hasta ve çalışan memnuniyetini yükseltmek ve sürekli olarak temiz hastane ortamı sağlamak amacıyla temizlik hizmetlerinin takibinin geliştirilmesi planlanmıştır. Bu kapsamda Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile 2020 Eylül-Ekim Teknik Destek kapsamında alınan danışmanlık hizmeti ile oluşturulan Temizlik İzleme Modülü (TİM) otomasyon programı geliştirilerek faaliyete geçmiştir.

Hangi Alanda Uygulandı (Polk, Servis, Acil, Ameliyathane,Lab, vb.,):

Sirkülasyonun yoğun olduğu acil ve poliklinik alanlarında belirlenen 52 noktada uygulamaya başlanmıştır.  İleriki aşamalarda yataklı servis alanlarında yaygınlaştırılması planlanmaktadır.

Ne zaman Uygulandı / Sürekli mi?: Şubat/2021- Sürekli

Nasıl Uygulandı: 12/02/2021 tarihinde otomasyon programının hastaneye kurulumu gerçekleştirilmiş. Programın kullanımı ile ilgili yöneticilere ve 16 temizlik personeline bilgilendirme yapılmıştır. Belirlenen alanlarda görevlendirilen personellerin cep telefonlarına uygulama modülü tanımlanmıştır. Deneme süreci sonrasında programın kamuoyuna tanıtımı yapılmış, alanlara bilgilendirme afişleri yerleştirilmiştir. Bu otomasyon programı ile belirlenen alanlarda karekod okutularak vatandaşların anlık talepleri alınıp ilgili temizlik personeline bildirim gitmesi sağlanarak vatandaş taleplerinin kısa sürede karşılanması sağlanmıştır. Temizlik personeli rutin temizlik faaliyetleri de sistem üzerine tanımlanmış, yapılan çalışmalar izlenmeye başlamıştır.  Bu otomasyon sistemi içerisinde yer alan atık modülünde servis bazında atık miktarlarının sisteme girişi entegre edilmiştir.

Kim tarafından uygulanabilir: Tüm Sağlık Tesisler

Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): Sağlık tesislerimizde rutin temizlik hizmetlerinin çağın teknolojilerine uygun olarak işlevsel olarak takip edilebilirliği sağlandı, hasta taleplerinin anında temizlik personeline bildirimi sağlandır. Rutin temizlik faaliyetlerinin gerçekleşip, gerçekleşmediği konusunda izlenebilirliği sağlandı. Birim bazlı çıkan atıkların kayıt altına alınması düzenleyici önleyici faaliyetlerin planlanması konusunda veri oluşturuldu.12/02/2021 tarihinde hizmete giren bu sistem üzerinden yapılan sorgulamada 4 başvuru olduğu, başvurulara süresi içerisinde işlem yapıldığı sistem kayıtlarında yer almıştır. İlk etapta sözel başvurularda azalma olduğu izlenmiştir.

Uygulamada Karşılaşılan Problemler: -

Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: -

Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz( Genel Hast., ADSM, Dal Hast. Entegre): Tümünde uygulanabilir ve yaygınlaştırılabilir.

  • temizlik için tek dokunuş 3.jpg
  • temizlik için tek dokunuş 2.jpg