Enteral Ürün Aspirasyon Müdahalesinde Gıda Boyası

Gönderen İl:İstanbul

Uygulama Adı: Enteral Ürün Aspirasyon Müdahalesinde Gıda Boyası
Sağlık Tesisi Adı: Prof. Dr. Mazhar Osman Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi
Neden İhtiyaç Duyuldu: Hastaların Enteral ürünü aspire edip etmediğinin kontrolünü sağlamak.
Hangi Alanda Uygulandı: 3. Düzey Beyin Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesinde.
Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: Enteral beslenen hastalarda / Sürekli.
Nasıl Uygulandı: Enteral ürün içine koyularak. Enteral beslenme kriterlerine uygun olarak hastanın Nazogastrik / Oragastrik / PEG sisteminden verilerek.
Kim tarafından uygulanabilir: Yoğun Bakım Hemşiresi tarafından.
Ne İşe Yaradı: Hastanın akciğer ve/veya ağız içi sekresyonunun mide içeriğinden ayırt edilebilmesi, hasta gıda aspirasyonu yaşamışsa hızlı karar verilip, hızlı müdahale edilebilmesi.
Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Enfeksiyon açısından ürünün tam kapalı sisteminin bozulmaması, kullanılan ürünün 3(üç) hafta içinde tüketilmesi. Gıda boyasının hazırlanırken, leke yapmaması için dikkatli davranılması, etrafa bulaşmaması.
Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: Toz gıda boyası değil, sıvı gıda boyası tercih edilmesi.
Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir:3.basamak Yoğun Bakım Hizmeti veren Sağlık Tesislerinde, Enteral beslenen hastaların olduğu diğer klinik, servislerde de kullanılabilir.