Kullanıcı Dostu Sterilizasyon Barkod-Hasta Eşleşmesi

Gönderen İl: Ankara

Uygulama Adı: Kullanıcı dostu Sterilizasyon Barkod-Hasta Eşleşmesi

Sağlık Tesisi Adı: Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Neden İhtiyaç Duyuldu: Hastaya kullanılan diş hekimliği malzemelerinin sterilizasyon sürecinde geriye dönük izlenebilirliğinin sağlanması ve DHBYS’ de kayıt altına alınması.

Hangi Alanda Uygulandı (Polk, Servis, Acil, Ameliyathane, Lab, vb.,): Kliniklerde ve Sterilizasyon biriminde kullanılmaktadır.

Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: 2019 Ekim ayından itibaren/ sürekli.

Kim tarafından uygulanabilir: Sterilizasyon Birimi.

Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): Hastanemizde sterilizasyon barkod-hasta eşleşmesi modülü ile steril edilen paketlerin kliniklerde hastalara kullanım esnasında eş zamanlı olarak barkod okuyucularla okutulması suretiyle DHBYS’ ye kaydedilmesi sağlandı. Bu şekilde hangi hastada hangi steril malzemenin kullanıldığı, sterilizasyon süreci, otoklav testleri, kirli ve temiz malzeme teslim kayıtları vb birçok konu kayıt altına alınmış oldu.

            Bilgi sistemleri hizmet alınan firmanın ilk modülünde süreç 5 aşamadan oluşmakta ve kullanıcıların yoğun iş yükü esnasında zaman kaybı yaşamasına neden olmaktaydı. Sterilizasyon kayıtları manüel tutulmaktaydı.

 İlk modülde aşamalar şu şekildeydi;        Kullanıcı dostu modülde bu şekle getirildi.

  • 1-Hasta ekranı açılır.                                   1-Hasta ekranı açılır.
  • 2-Sterilizasyon modülü açılır.                     2- Barkod okutulur, program 3 saniye
  • 3-Barkod okutulur.                                        sonra otomatik kaydedip kendini kapatır.
  • 4-Kaydet butonuna basılır.
  • 5-Ekran kapatılır.

           Kullanıcı dostu modülde ayrıca işlem esnasında eş zamanlı okutulan barkoda herhangi bir hata veya uygunsuzluk durumunda sistem “OKUNMADI” uyarısı vererek sürecin etkin ve güvenli kullanımına olanak sağlamıştır.

            Saha gözlemlerine dayanarak çok kullanışlı olamayan bu aşamaların yazılımsal ve donanımsal takviyelerle kullanıcı dostu haline getirilmesi sağlanmıştır. Böylece hekim hastaya işlem yaparken eldiven değiştirme gibi durumların olmadığı, ekran üzerinde hiçbir müdahale yapılmadığı için zaman kaybı olmadığı, hasta güvenliği adına izlenebilirliğin sağlandığı gözlemlenmiştir. Dental başlık sterilizasyonunun da aynı sürece dahil edilerek her hastadan sonra sterilizasyonunun izlenebilirliği çalışmaları da başlatılmıştır.

Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Hasta yoğunluğu nedeniyle işlem esnasında zaman kaybı düşüncesi.

 Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz( Genel Hast., ADSM, Dal Hast. Entegre): Tüm sağlık kuruluşlarında uygulanabilir

  • Kullanıcı dostu Sterilizasyon Barkod-Hasta Eşleşmesi 4.jpg
  • Kullanıcı dostu Sterilizasyon Barkod-Hasta Eşleşmesi 5.jpg
  • Kullanıcı dostu Sterilizasyon Barkod-Hasta Eşleşmesi 2.jpg
  • Kullanıcı dostu Sterilizasyon Barkod-Hasta Eşleşmesi 3.jpg
  • Kullanıcı dostu Sterilizasyon Barkod-Hasta Eşleşmesi 1.jpg