Yayınlanma Tarihi: 12.03.2021
Gönderen İl: Mersin
Uygulama Adı: Sıfır Atık Toplama Standı
Sağlık Tesisi Adı: Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Ana Hizmet Binası
Neden İhtiyaç Duyuldu: Çevre ve insan sağlığını korumak, geri dönüşümü destekleyerek ülke ekonomisine katkı sağlamak, sosyal sorumluluk uygulamalarına katkı sağlamak.
Hangi Alanda Uygulandı: Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Ana Hizmet Binası
Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: Sürekli
Nasıl Uygulandı: Atık toplamastandı mobilyadan yaptırıldı, reklam firmasına görsel giydirme yaptırıldı, atıkları güvenli bir şekilde toplayabilmek için tekstil ve kitap toplama bölümü içine geri dönüşüm toplama kutuları yerleştirildi. Tehlikeli atık (bitkisel atık yağlar, piller, elektronik ekipman parçaları,miyadı dolmuş ilaçlar) toplama kutularının içine 60 lt’lik sızdırmaz varil yerleştirildi. Sıfır Atık Uygulamalarını tanıtabilmek için stand üzerine elektrik sistemi kurularak büyük ekran monitör ve aydınlatma için spotlar monte edildi. Reklam firmasına sıfır atık el broşürleri bastırıldı.
Kim tarafından uygulanabilir: İl Sağlık Müdürlüğü hizmet binaları ve sağlık tesisleri idari birimlerinde uygulanabilir.
Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): Evde okuduğumuz kitapları ve kullanmadığımız giysileri toplayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı sağlamak sosyal sorumluluk uygulamalarına katkı sağlandı.
Evde ve iş yerlerinde üretilen bu tehlikeli atıklar usulüne uygun ayrı toplandığında geri dönüşüme katkı sağlarken, bunun tersine gelişi güzel çöpe atıldığında çevre ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu uygulama sıfır atığa dikkat çekmek ve kişi ve kurum olarak sıfır atığa katkı sağlamak anlamında faydalı oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sıfır Atık Bilgi Sistemi verilerine göre Müdürlük binamızda bu uygulamayla:
454,10 kg sera gazının atmosfere salınımı engellendi,
53,45 m3 su tasarrufu sağlandı,
10,42 m3 atık düzenli depolama alanının dolması engellendi,
16,263 kwh enerji tasarrufu yapıldı.
Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Belirlenen alanın ölçülerine uygun proje yapmak gerekliydi bunun için İl Müdürlüğü çalışanı Mimar Hanımdan destek aldık ayrıca elektrik tesisatı konusunda teknik desteğe ihtiyaç duyduk, bunun için İl Müdürlüğü teknik biriminden destek aldık. Stantta toplama kutularının istediğimiz özelliklerde olması için mobilyacıdan görüş aldık. Standı yapması ve kurması için mobilyacı hizmet alımı yaptık, standın dikkat çekici ve eğitici olması için reklam firması hizmet alımı yaptık.
Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: Çevre ve insan sağlığını korumaya yönelik aynı zamanda geri dönüşümü destekleyen, görsel yönden dikkat çekici ve özendirici, insanların evde ve ofislerde ürettikleri bitkisel atık yağ, piller, miyadı dolmuş ilaçlar ve şarz aleti gibi nereye atacaklarını bilemedikleri atıkları getirebilecekleri çözümsel ve güvenli bir uyguma örneği. Ayrıca evde okuduğumuz kitapları ve kullanmadığımız giysileri toplayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak sosyal sorumluluk örneğidir.
Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz( Genel Hast., ADSM, Dal Hast. Entegre): Tüm sağlık tesislerinde ve İl Sağlık Müdürlüğü hizmet binalarında uygulanabilir.