Çocuk Resüsitasyonunda Renk Kodlama Uygulaması, Acil Tedaviyi Kolaylaştırır

Gönderen İl: Bursa
Uygulama Adı: Çocuk Resüsitasyonunda Renk Kodlama Uygulaması Acil Tedaviyi Kolaylaştırır
Sağlık Tesisi Adı: Bursa Şehir Hastanesi
Neden İhtiyaç Duyuldu: Resüsitasyon gerektiren kritik hasta çocuklarda; uygun ilaç kullanımı ve ilaç dozlarının hesaplanması, sıvı replasman oranlarının belirlenmesi ve doğru ekipman boyutlarının seçilmesi çok önemlidir. Pediatrik hastalarda bu uygulamalar yaşa ve kiloya göre değişiklik gösterdiği için zaman zaman hesaplama hataları meydana gelmektedir. Bunun yanında kritik hastalığı olan veya yaralanan bir çocuğun ağırlığının ölçümü genellikle mümkün değildir. Bu nedenle kritik hasta çocuk yönetiminde zaman kaybını önlemek, doz hesaplamalarında ve malzeme seçiminde hata yapma ihtimalini ortadan kaldırmak amacı ile Çocuk Resüsitasyon Doz Hesaplama Çizelgesi oluşturuldu.
Hangi Alanda Uygulandı: Çocuk Acil ve Travma Acil Servisleri
Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: Haziran 2020 tarihinden itibaren kritik hastaların resüsitasyonu sırasında uygulanmaktadır.
Nasıl Uygulandı: Pediatrik Acil Durum Bandı; gelişmiş birçok ülkenin acil servislerinde çocukların kilosunu boyuna göre tahmin etmek için kullanılan,  klinisyenlerin hangi doz ilaçları uygulanacağına ve hangi boyutta tıbbi ekipmana ihtiyaç duyduğuna karar vermelerine yardımcı olan ve renk kodlu uzunluk tabanlı bir sistemdir. Bebeğin veya çocuğun tahmini boy ve kilosunu temel alır. Dokuz renkten oluşan bir bant şeklindedir (Gri 3-4-5 kg, Pembe 6-7 kg, Kırmızı 8-9 kg, Mor 10-11 kg, Sarı 12-14 kg, Beyaz 15-18 kg, Mavi 19-23 kg, Turuncu 24-29 kg, Yeşil 30-36 kg). Yatar pozisyondaki çocuğun kafasına bandın kırmızı ucu hizalanır, çocuğun vücudunun uzunluğu boyunca topuklarına kadar bant uzatılır.  Çocuğun topukları ile aynı seviyede olan bant, çocuğun kilogram cinsinden yaklaşık ağırlığını ve renk bölgesini sağlayacaktır. Çocuk acil ve travma kliniğimizde kullandığımız Çocuk Resüsitasyon Doz Hesaplama Çizelgesi; ülkemizdeki ilaç konsantrasyonları ve malzeme ölçülerine göre Doç. Dr. Esra Türe tarafından düzenlendi. Resüsitasyon arabaları aynı renk kodlu sisteme göre bölümlere ayrıldı ve düzenlendi. Farklı konsantrasyonlara ve kilolara göre resüsitasyon ilaç dozları hesaplandı ve her resüsitasyon arabasının yanında olacak şekilde renk kodlu kılavuzlar oluşturuldu. Çocuk Resüsitasyon Doz Hesaplama Çizelgesi; Broselow Pediatric Emergency Tape (CECOMINOD016511, AE4800, 31201500, USA) temel alınarak oluşturulmuştur.
Kim tarafından uygulanabilir: Çocuk acil uzmanları, acil tıp uzmanları, pediatri uzmanları ve pratisyen hekimler
Ne İşe Yaradı: Resüsitasyon gerektiren kritik hasta çocuklara müdahade zaman kaybını azaltmakta, doz hesaplamalarında ve malzeme seçiminde hata yapma ihtimalini ortadan kaldırmaktadır.
Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Problem ile karşılaşılmadı
Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir: Tüm çocuk acil servisler