Gebe Okulu Mezunlarına Tek Kişilik Oda Önceliği

Gönderen İl: Adana
Uygulama Adı :Gebe Okulu Mezunlarına Tek Kişilik Oda Önceliği
Sağlık Tesisinin Adı:Seyhan Devlet Hastanesi Marsa Ek Hizmet Binası
Neden İhtiyaç Duyuldu: Hastanemiz bünyesinde Kadın Doğum Polikliniklerine günde 700 civarında gebe müracat  etmekte , aylık doğum sayılarımız 550-600’ü bulmakta , gebe okulundan mezun olan gebelerin normal doğum oranlarına bakıldığında ise bu oran %74 ü bulmaktadır.3 oturum şeklinde yapılan eğitimlerde özellikle primer gebeliklerde görülen doğum korkusunun önüne geçilmiş  ve gebelerin gebelik, doğum, lohusalık, anne sütü, aile planlaması ,emzirme ve yenidoğan bakımı konusunda okuryazarlık oranları artırılmıştır.Bu doğrultuda  normal doğum oranlarımız artarken , sezaryen oranlarımız azalmış, etkin emzirme konusunda pozitif geribildirimler almamız sağlanmış hasta ve personel  memnuniyet  oranlarımızı da olumlu yönde etkilemiştir.Tüm bunlar değerlendirildiğinde gebe okulunda eğitim alan gebelerin sayılarının artırılması ve 3 oturumu tamamlaması için bir takım uygulamalara ihtiyaç duyulmuştur.Bu yönde gebe okulunda 3 oturumu tamamlayıp katılım belgesi alan gebelere doğumhane içerisinde sadece gebe okulu mezunlarının kullanımına özel tek kişilik odada doğum yapma imkanı (içerisinde yatağı , doğum masası ,pilates topları ,NST’si vs olduğu),hoş geldin bebek hediye paketlerinin verilmesi ve doğum sonu dönemde de yine tek kişilik nitelikli odalarda konaklama imkanı sağlanmıştır.
Hangi Alanda Uygulandı: Gebe Okulu
Ne Zaman Uygulandı : 2018 yılından süregelen zamanda
Ne işe yaradı: Gebe Okulu Mezunlarına sağlanan pozitif ayrımcılık sayesinde 3 oturumu tamamlayan mezun sayılarımızda  artış gözlemlenmiştir.
Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Herhangi bir problemle karşılaşılmadı.
Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler:Gebe Okulundan Mezun olan gebelere pozitif yönde ayrımcılık uygulanmasını öneririz.
Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz: Kadın Doğum Hizmeti veren her kurumda uygulanabilir.